BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, October 24, 2010

wardah......flower.....bunga.....satu nama yang serasi bagi wanita.....sokong ke x?

salam kasih sayang berputik kemesraan berbunga kerinduan....berbuah kecintaan.......hehehhe...hampir dua bulan jari jari ini tidak melayar ke dunia blog.....hmmmm hari ini dpt ku coretkan apa yg telah lama terpendam di jiwa ini....jiwang plak rasanya....

alhmdullillah
sudah genap setahun diri ini berada di bumi ambiya' serta pelbagai dugaan dan cabaran aku lalui sepanjang perjalan aku di ardul kinanah ini....
masam,manis,pahit,masin,tawaq......sudah aku lalui....apa lagi rasa yg aku x pernah rasai??
alhamdullillah
semua aku rasai perasaan itu...

awat qasa post kali ini macam sedey je...
tajuk bukan main lagi.....
bunga2 cinta.....
heheheheh......................
ok jom...
kita berbalik kepada tajuk yg sebenaqnya.....

apa itu bunga??bunga adalah satu tumbuhan yg di ciptakan ALLAH di dunia ini.....hmmmm...ia jugak hidup di setiap pelusuk tempat....daratan atau lautan...dan boleh di katakan....setiap negara mempunyai pelbagai bunga....baik negara bermusim ataupun tidak bermusim....hebatkan ciptaanNYA.....
BUNGA juga sinonim dengan wanita....amatlah pelik jika seorang wanita itu sangat benci pada bunga....kalau ada perasaan macm tue...mungkin someting wrong ada kat dia,....hmmm....kalau lelaki minat pada bunga mcam mana plak??....hmmm...sebenarnya ada je..lelaki yg minat pada bunga...bunga dia lembut atau sewaktu dengannya...tetapi....mungkin dia stail jiwa lembut...ataupun minatnya kearah bunga je...ha...ada je perempuan ya besa2 je kalau tgok bunga...bukan bermaksud benci...tapi kalau org bagi..ambik jeee...hmmm...macam tue lah lumrah manusia......
bunga jugak....ada pelbagai bentuk....warna....sifatnye....baunye.....lebih kurang macam manusia jugak....mmpunyai sifat2 macm tue....tetapi kebnyakan bunga tue...keseluruhan baik le...tetapi...akhirnya jugak layu terkulai....mcm pernah dengar je kata2 pujangga....
jika cintakan bunga....
bunga akan layu........
jika cinta manusia.....
manusia akan mati....
jika cinta kan Ilahi...
cinta yg hakiki...

oleh itu...kalau kita cinta mcm mana pun sesuatu itu....ia akan pergi jua....tetapi kalau kita cinta yg maha Esa...insyaALLAH...kekal selamanya....

bunga-bunga cinta(misha omar)

Dikalaku kesepian
Dihanyut ombak nan resah
kau mengubati kerinduan

Dikalaku keresahan
Dihanyut malam nan gelap
Kau menerangi hidupku


Kini Segalanya telah berubah
cintaku hanya memori indah
Ku ditinggalkan kesepian
Pilu hatiku

Kembalilah kepadaku
Selamilah jiwa ini yang terluka
Ikatan kita berdua

Sayangilah diri ini
Belailah jiwa nan sepi
Kelayuan...Dedaunan keguguran
Dahan nan kerapuhan
Bunga2 cinta...layu dipusara
Hmmm...hmmm...

Dikalaku kerinduan
Dihembus angin nan pilu
Kutatapi wajah dirimu

Dikalaku keseorangan
Di hanyut asmara cinta
Kau membelai jiwaku ini


Hanya satu ku pinta oh darimu
Hargailah cinta kita oh..
Gelora menikam jiwa ini
Melanda di hati ini
Deraian cinta yang suci

ok.....hmmmm...nak post apa lagi nie...hmmm..x pe la..layan la gambaq2 nie...jenuh nak post cerita setiap gambaq....

pelbagai warna.....bunga2 yg wujud di dunia ini
bunga yg sekuntum.....yg selalu di idamkan kekasih....heheh.....
bunga tulip putih


bunga pa nie? kat mesed ada gak la...kalau time musim bunga...bnyak jee...
kami kat sini panggil...
bunga sakura..
bunga2 kekwa yg pelbagai warna...
time wat hantaran kawen...
mesti ada....(utk tapak sirih)

bunga rumput.....tul x?

bunga pa nie?
sapa yg tau tolong habaq??

cintaku padamu bunga....


bunga pa plak nie?
ya ALLAH.....CANTIKNYA

yg nie bunga orkit.....tul x?

taman2 tulip.....masha ALLAH...
BUNGA jugak boleh di jadikan hiasan ddlm rumah............




oh bunga!!!

wanita itu bunga


jadilah seperti bunga......yg mempunyai.ciri2 yg istimewa...


nie x tau spesis bunga apa...

BUNGA TULIP

pelbagai warna n saiz...

bunga kerak nasi....
bunga jugak boleh di jadikan hadiah kepada sesiapa saja.....

nie bunga pa nie...ya ALLAH...

ada ais lagi....nie bunga musim sejuk nie...

bunga melur,.....amat sinonim dengan kaum india....apabila tiba di hari perayaan atau perkahwinan....

wangi nie....dulu kat sekolah qajin p kutip nie....pas tue kena marah ngan tukang kebun...hehe..cEQETA lama..

bunga daisy...


bunga kantan ka nie?...tapi awat warna kuning??


hmmmm...nie spesis bunga gak ka?

bunga kertas....bnyak di kampung2..mesed pon ada tau....

i like tulip


spesis orket....x salah laa,,,

pelbagai warna spesis mawar

tulip lagi..

lambang cinta ros n mawar...apa beza??

yg nie x tau bunga pa....tapi tetap lawa...


ros lagi

cantiknye bunga ross..



yg nie x tau nama pa...
kat kg2 banyak...
kat mesed x jumpa g la stakat nie,


dibawah ini ada pelbagai jenis bunga n kod warna bunga yg diri ini copy pest dari satu blog....lupa blog apa...sbb ambik2 ja terus padam blog tue,x berterima kasih langsung.....heheheh

bunga2 dibawah ini ada maksudnya tersendiri....

siapa2 yg berminat dengan bunga2 tersebut....boleh la cari sifat2 yg ada dlm diri...


BUNGA CARNATION

Bunga ini comel dan boleh didapati dalam beberapa warna seperti merah

dan putih. Ia dikatakan mampu membantu menggelakkan perasaan sedih

menimpa diri seseorang.

BUNGA IRIS

Ia melambangkan bahawa seseorang itu yakin dengan perasaan yang sedang bercerabuk

BUNGA ORKID

Ia memberikan semangat berkobar-kobar untuk menjalani hidup.

BUNGA JASMIN

Ia mendorong ke arah percintaan dan kekayaan.

ROS MERAH

Boleh mengungkap pelbagai perasaan cinta.

BUNGA CAMELIA

Ia dapat ‘memanggil’ semangat cinta dan kebahagiaan yang berkekalan

selamanya.

BUNGA IVY

Ia membawa kepercayaan dan kehormatan pada diri seseorang.

BUNGA MATAHARI

Seseorang itu inginkan dirinya diberikan perhatian dan kehormatan

seperti yang sepatutnya.

BUNGA TULIP

Ia membawa rasa cinta dan tuah.

ROS PUTIH

Cinta sejati dan kekuasaan.

BUNGA VIOLET

Ia meningkatkan daya imiginasi seseorang.

BUNGA DAISI

Ia mampu meningkatkan daya intuisi seseorang untuk meramalkan sesuatu perkara

KOD WARNA BUNGA

Merah: Perasaan yang berkobar-kobar dalam sesuatu perkara yang sedang

atau ingin dilakukan.

Ungu: Apa yang paling penting adalah semangat yang diperlukan untuk

melakukan apa saja yang diinginkan.

Kuning: Peluang-peluang yang bakal hidup dalam diri seseorang.


Putih: Semangat mementingkan kebenaran.

Merah Jambu: Seorang mungkin sedang cuba mendekati dirimu!





MAKSUD TERSIRAT

Cuba kumpulkan beberapa orang teman baik. Ambil beberapa jenis bunga segar dan letakkan ke dalam sebuah bekas (ambil bunganya saja). Setiap orang pejamkan mata dan cuba ambil bunga daripada dalam bekas itu tanpa

membuka mata. Ha. lepas dah ambil barulah mata boleh dibuka. Perhatikan kelopak bunga itu. Sekiranya:

KELOPAK BUNGA ITU TERLERAI: memberi makna bahawa beberapa keinginan

akan diperolehi tak lama lagi.

BUNGA ITU TETAP CANTIK: memberi tanda bahawa tuah akan mendatangi kamu

berakhir lah post kali ini......pasai bunga.....

bunga apakah yg menjadi idaman kalbu?

ingat?

wanita itu seperti bunga?

oleh itu

carilah sifat2 bunga

n

bandinglah dengan diri anda....

ok

salam kewanitaan...


6 comments:

Puteri Dyla Qistina said...

saya sgt suka entry ttg bunga nafsi :)

terima kasih atas info :)

nurnafsi said...

ye ke..
syukran2...dtg lah lagi kat blog kite.....k

nurnafsi said...

ye ke..
syukran2...dtg lah lagi kat blog kite.....k

caq :) said...

saye pon suke jugak...
nak2 semue bunge ni bleeeeeeeee?
:P:P

nurnafsi said...

boleh haihhhh chaq....
ambik bunga nie boh kat blog hang...
tui x??

hehe...

wafa' el-islam said...

ni kaklang bila nk update blog nih.. lma ngat dh dok tgok bunga ni.. :P:P